WEMO Application

Showing results for 
Search instead for 
Do you mean 
Reply
Posts: 1
Registered: ‎11-01-2018

Devices constantly not detected

I have 3 Wemo switches and 3 mini plugs that constantly are not detected by the software app. I’ve went through and reset my router and even reconnected them to WiFi as a clean setup. Seems to be a firmware /software issue. They all started doing this in stages. Guessing as they ran their updates Debating removing them and looking for an alternative as these aren’t working like they should be
Moderator
Posts: 135
Registered: ‎12-12-2017

Re: Devices constantly not detected

Hi Lainix,

 

What are the LED status on the Wemo devices and their current firmware? Can you clarify what you meant by them doing it in stages? Please try to use a different mobile device and check if they also show up as not detected. Also, try to connect your mobile device to a different Wi-Fi network or use cellular data for isolation.

 

If the Wemo devices only show up as not detected when you're connected to the same Wi-Fi network, try to power cycle the Wemo and uninstall then reinstall the Wemo app.

Jan - 22019
WEMO Technical Support
Posts: 5
Registered: ‎07-16-2016

Re: Devices constantly not detected

I’ll add to this. Same problem for me with 2 of the smart plugs, 1 standard plug and 1 wall switch. Every time the app is opened, devices are not found. Once in a while, I can refresh and the devices come back. Behavior is same If on same WiFi network or on a remote network.

What’s odd is that amazon echo and the Alexa app (iPhone) have no problems controlling the devices. It’s flawless. What’s up with that??
Moderator
Posts: 203
Registered: ‎08-22-2017

Re: Devices constantly not detected

@Deichkorn

 

Are you still having the same issue when using another handheld devices? When controlling them locally, make sure that mobile data is off and your phone is running the latest OS version. You can start sorting things out by rebooting the router/modem, force closing the app, delete cache/cookies, or update to the latest Wemo App version and the firmware of the units. Also, when did you start experiencing the setback? 

Carl_S 21985
WEMO Technical Support
Posts: 5
Registered: ‎07-16-2016

Re: Devices constantly not detected

Way past all of this except I can’t check firmware because the devices are offline. Latest version of everything else and network is fine. Might have to factory reset everything.
Posts: 5
Registered: ‎07-16-2016

Re: Devices constantly not detected

Can you help me understand the reasoning for checking from another device? I don’t mind trying but what’s the logic assuming both devices are confirmed to be on the same WiFi network.
Moderator
Posts: 97
Registered: ‎12-12-2017

Re: Devices constantly not detected

We asked you to check the behavior on another device, Deichkorn, because we want to isolate the issue and rule out the possibility that the Wemo app on your phone is not detecting the Wemo devices accordingly.
Should the issue recur after using another handheld device and factory resetting, send an email to WemoCares@belkin.com with the following information so that we can have our Escalation Engineers look into this further
▪ your username and link to this post for reference
▪ model and OS version of your phone
▪ Wemo app version
▪ contact details (name, city/state, and phone number)

 

Reil – 22071
Wemo Technical Support
Posts: 2
Registered: ‎12-01-2018

Re: Devices constantly not detected

Similar issue. After succesfully configuring 7 minis, minis configure after the first 7 did not show up in the app on my Phone or iPad after number attempts. I deleted and re-dowloaded the WeMo app on my iPad and low and behold the more recently configured minis populated the app, but noe of the original 7. I could still see only the originals on my iPhone. All on same network with cellular turned off.

Posts: 1
Registered: ‎12-04-2018

Re: Devices constantly not detected

Same here. Six switches and they randomly show or don't show in my app. Alexa often says they aren't responding. All have solid lights when on, indicating they are connected. No available firmware updates and using the app on an iPhone X. Have reset them several times. Getting sick of this as they are supposed to make my life easier, not constantly aggravate me!
Highlighted
Moderator
Posts: 112
Registered: ‎12-13-2017

Re: Devices constantly not detected

 

Hello sommernyte,

 

We just wanna check on this. Are you still having the issues? Try to reboot the devices to refresh the connection and check 'em once again. Should you encounter the same issues, send us an email so we can have our Escalation Engineers assist you further. 

Reynaldo - 22029
Wemo Technical Support